Svenska English

Close
Integrationsforum

Intresserad av föreläsningar om integration, multikulturalism och invandring?


Jag sätter pennan – eller tangentbordet – åt sidan och tar istället upp mikrofonen.

Hos dig.

Det vill säga hos statliga verk, statliga/regionala/lokala myndigheter, företag, föreningar, skolor, religiösa samfund.

Hälsningar
Ilya

Klicka här för att veta mer.

torsdag 30 oktober 2003

Selektiv blindhet eller ovanligt kort minne?

Följande skriver Helle Klein i Aftonbladet torsdagen den 30:e oktober:

Deras (den så kallade Genéveinitiativtagarnas) fredsplan går ut på att Israel drar tillbaka trupperna till 1967 års gränser. Palestinierna återfår hela Gazaremsan och huvuddelen av Västbanken. De få procent som blir kvar inom Israel kompenseras av mark på annat håll. Palestinierna erkänner staten Israels judiska karaktär. Terrorismen bekämpas och militanta förband avväpnas. Jerusalem delas juridiskt, men inte fysiskt. Östra Jerusalem blir palestinsk huvudstad. Tillträde till de heliga platserna garanteras.”

Snälla nån! Tala om återuppvärmda rester från gårdagens festmåltid! Det var ju precis detta som förra israeliske premiärministern Ehud Barak trodde att han redan kommit överens om med Yasser Arafat.

Istället konfronterades han av Arafats ”andra intifada”. Arafats andra intifada utlöstes för att tvinga fler eftergifter ur Israel, men det ledde istället till att Barak tvingades bort från makten i demokratiska val. Han ersattes i dessa demokratiska val av Ariel Sharon. Nu inser palestinierna att de trots allt hade det bättre under Barak, och försöker återskapa något de med civilt israeliskt blod tackat nej till. Nu vill inte ens Barak ställa upp på de generösa villkoren som gällde då, med förklaringen att han var medvetet förd bakom ljuset av just Arafat.

Resultatet av 3 års oavbrutet massmord på israeliska civila är en säkerhetsbarriär mellan Israel och de palestinska araber som har som mål att förgöra staten Israel. När barriären nu ser ut att lyckas förhindra de fortsatta massmorden som våldsamma palestinier kräver som sin rätt, höjs plötsligt trycket för att få ett stopp på byggandet. En liknande barriär runt Gazaremsan har haft precis den lyckosamma effekten – endast en ”lyckad” självmordsbombning därifrån på mer än 5 år.

Journalism handlar om konsten att opartiskt rapportera händelser. Fiktion ger skribenten fria händer att inte bara tolka, utan till och med skapa fakta för att passa en förut bestämd linje där man redan vet slutet innan första ordet är skrivet. Vilket slut förutser Helle Klein när hon skriver sina texter?

Etiketter: , , , ,

Bookmark and Share
upplagd av Ilya Meyer